3⃣حقوق حیوانات🔰
مسأله ی حقوق حیوانات و احترام نهادن به آنها که دکتر ساگان مطرح کرده است، و حتی این موضوع که حیوانات میتوانند تا حدودی دین را بفهمند و به این ترتیب به اندازه ی توان خود، برای پند و موعظه ی دینی شایستگی دارند، مقوله ای است که دین اسلام و قرآن یا حداقل مذهب آل محمدص بر آن مهر تأیید میزند.
ما در قرآن و سنت پیامبر و ائمه ع داریم که حیوانات، امت هایی همانند ما هستند و باید به آنها احترام گذاشت:
📖خداوند در سوره الأنعام آیه ۳۸ میفرماید:🔰
وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا طَائِرٍ يَطِيرُ بِجَنَاحَيْهِ إِلَّا أُمَمٌ أَمْثَالُكُمْ مَا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِنْ شَيْءٍ ثُمَّ إِلَى رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ [38]
هيچ جنبندهاى در روى زمين نيست و هيچ پرندهاى با بال هاى خود در هوا نمىپرد مگر آنكه چون شما امت هايى هستند -ما در اين كتاب هيچ چيزى را فروگذار نكردهايم- و سپس همه را در نزد پروردگارشان گرد مىآورند. (38)
🔹آل محمد ع بیان کرده اند که اگر شخصی گوسفندی 🐑را پرورش دهد و به او نیکی کند، کراهت دارد خودش آن را ذبح نماید؛ چرا که گوسفند عادت کرده است که از این فرد نیکی ببیند، و این خود دلیلی است بر این که اسلام واقعی که اهل بیت ع آن را نقل نموده اند، گوسفند را دارای شعور و احساس، و احترام به آن را واجب میداند.
محمد بن حسن با سند خود از محمد بن حسن صفار از یعقوب بن زید از یحیی بن مبارک از عبد الله بن جبله از محمد بن فضیل نقل کرده است که گفت:
به امام رضاع عرض کردم:
(من برای قربانی روز عید قربان، قوچی🐏 را پرورش داده ام. چون او را گرفتم و خوابانیدم تا ذبح کنم🔪، نگاهی به من کرد، دلم برایش سوخت و با آن مدارا کردم، سپس سرش را بریدم.
حضرت فرمود:
دوست ندارم چنین کنی.
این گونه نباشد که حیوانی را پرورش دهی، سپس ذبحش کنی.
📚شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج۲۴ ،ص۹۳ –
در خصوص تبلیغ دینی صورت گرفته توسط پیامبران ع و اوصیا، باید گفت: یقیناً بسیاری از حیوانات، دعوت آنها را شنیده اند. در قرآن داستان هایی ازحیوانات که پیام پیامبران راشنیده اند، وجود دارد، مانند هدهد و مورچه🐜 در ماجرای حضرت سلیمان ع.